Een stadsgids voor Den Haag geschikt voor alle soorten reizigers

Den Haag is het hele jaar door een goede plek om te bezoeken, maar het beste weer is van april tot oktober. April en mei zijn populaire tijden om Nederland te bezoeken, omdat dan de tulpen en narcissen in bloei staan in de bloemenvelden, parken en bloemenmarkten.

Den Haag ligt aan de Nederlandse kust. Vanuit Amsterdam is het slechts 50 minuten met de trein, dus Den Haag is een uitstekende bestemming voor een dagtrip vanuit Amsterdam.

Binnen een dag kunt u meerdere kunstmusea bezoeken, bij mooi weer kunt u naar het strand gaan en genieten van de fantastische internationale keuken van Den Haag.

Het is belangrijk om te begrijpen waarom Den Haag zo’n belangrijke stad is, niet alleen voor Nederland maar ook voor de rest van de wereld, voordat u hier een dagtrip plant. Den Haag is de thuisbasis van het Internationaal Gerechtshof, dat een juridisch centrum is verbonden met de Verenigde Naties, gevestigd in het Vredespaleis. Het Internationaal Strafhof, dat verantwoordelijk is voor het vervolgen van internationale misdaden zoals genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, is ook gevestigd in Den Haag.

Naast deze internationale gerechtshoven is het Noordeinde Paleis in het centrum van Den Haag de werkresidentie van Koning Willem-Alexander. Het is een zeer belangrijke stad, niet alleen voor Nederland maar ook voor de rest van de wereld.

Verblijf: Hotel Des Indes

Tijdens mijn overnachting verbleef ik in het luxueuze Hotel Des Indes, een hotel dat deel uitmaakt van een toonaangevende hotelgroep met een welgesteld cliënteel, waaronder heren in pak en dames zonder kreukels in hun kleding (het soort luxe dat onbereikbaar is voor degenen die alleen maar uit een koffer leven).

Het hotel heeft een uitstekende locatie, perfect om te verkennen, vooral als u, zoals ik, van plan bent om alle heerlijke gerechten in de stad te proeven. Op korte loopafstand vindt u Frederikstraat, waar veel leuke cafés, restaurants en boetiekjes te vinden zijn terwijl u verder wandelt.

Originele brieven van Oscar Wilde, het oudste boekenmuseum ter wereld, het betoverende Escher in Het Paleis museum en een ontmoeting met het Meisje met de Parel. Dit zijn slechts enkele van de unieke ervaringen die Den Haag te bieden heeft.

Den Haag, de derde stad van Nederland, is een onbekende parel, rustig lonkend buiten de opwinding van Amsterdam en de drukte van Rotterdam. Den Haag is de rustigste van de drie steden, vredig, ruimtelijk, met maar liefst 11 kilometer aan witte zandstranden, bekend als Scheveningen.

Binnenhof hofvijver

Het meest passende bijvoeglijk naamwoord voor deze aangename Nederlandse kuststad is “gezellig” (een Nederlandse concept vergelijkbaar met het Deense “Hygge”). Het is de “hoofdstad van de wereld van het recht”, de zetel van de Nederlandse regering en het parlement, evenals de woonplaats van de huidige koning Willem-Alexander en zijn geliefde Argentijnse echtgenote Maxima.

Of u nu de kunst van de Gouden Eeuw van Nederland wilt proeven, heerlijke Malbec-wijnen wilt proeven in torenhoge restaurants, of wilt bungeejumpen boven de Noordzee, deze stad heeft voor elk wat wils.

Voor strandliefhebbers

Den Haag biedt veel voor watersportliefhebbers. Scheveningen is geschikt voor surfers van alle niveaus, beginners kunnen leren surfen, winkelen en cursussen volgen bij de surfwinkels en -scholen van Hart Beach.

Er zijn uitgestrekte duinen om langs het strand te wandelen, evenals het verbazingwekkende Panorama Mesdag Museum, een 360-graden panorama dat het uitzicht op de duinen en het dorp Scheveningen in 1881 laat zien.

Scheveningen organiseert ook jaarlijks het Europees Vuurwerkfestival, waar de afgelopen jaren duizenden mensen (ongeveer tien) de koude Noordzee in duiken voor de nieuwjaarsduik, gesponsord door Unox.

Scheveningen wordt vaak “het St. Tropez van Europa” genoemd, en Den Haag is de enige grote stad aan de Noordzeekust met stranden.

Geniet hier van de vele strandrestaurants en bars, of wandel over de pier (De Pier). Er is ook een buitenplatform, en als u durft, kunt u zelfs bungeejumpen boven zee.

Voor kunstliefhebbers

Een museumkaart geeft u gratis toegang tot 400 Nederlandse musea. De kaart is alleen geldig voor inwoners van Nederland en heeft een geldigheidsduur van een jaar. Voor toeristen is de kaart 31 dagen geldig en kan worden gekocht bij enkele musea.

De prijs van de museumkaart is 75 euro. Als u van plan bent om musea in Amsterdam, Den Haag en andere steden in Nederland te bezoeken, is het kopen van een museumkaart de moeite waard. In Amsterdam zou u bijvoorbeeld 77 euro betalen als u het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Anne Frank Huis en de Onze-Lieve-Vrouwekerk op zolder bezoekt. Als u ook een museum in Den Haag bezoekt, bespaart u geld.

Mauritshuis

In Den Haag kunt u de museumkaart kopen in het Mauritshuis.

Het museum ligt op een steenworp afstand van het Binnenhof, het oudste nog in gebruik zijnde parlementsgebouw ter wereld (nog een unieke prestatie van Den Haag).

Het Mauritshuis zelf is een meesterwerk van architectuur, eigendom van Johan Maurits, graaf van Nassau-Siegen, gouverneur van de Nederlandse kolonie in Brazilië.

Bezoek het Mauritshuis en bewonder werken van Nederlandse meesters zoals Jan Steen, Rembrandt en Carel Fabritius, waaronder “Het meisje met de parel” (de filmster van 2019 met dezelfde naam).

M.C. Escher Museum

Den Haag is ook de thuisbasis van het M.C. Escher Museum (Escher in Het Paleis), waar fans van de door wiskunde geïnspireerde optische illusiekunst van deze kunstenaar een visueel feest zullen vinden.

Escher is een van ’s werelds meest bekende grafische kunstenaars, en een bezoek aan deze permanente tentoonstelling in het voormalige winterpaleis van Koningin Emma van Nederland zal een koninklijke ervaring zijn.

Bereid u voor op verwondering over zijn verbijsterende werken, waaronder “Relativity”, “Convex and Concave” en “Drawing Hands”.

Voor geschiedenis- en cultuurliefhebbers

Paleizen

Den Haag is een stad van paleizen. Het Nederlandse koningshuis heeft drie officiële residenties, waarvan er twee in Den Haag zijn: Paleis ten Bosch in het Haagse Bos en Noordeinde.

De Koninklijke Schouwburg (Koninklijke Schouwburg) werd oorspronkelijk gebouwd als paleis voor prins Karel van Nassau-Weilburg.

U kunt optredens bekijken in de meest majestueuze omgeving. Een klein aantal Engelstalige shows is beschikbaar, terwijl sommige shows helemaal geen Engels spreken, dus laat een gebrek aan Nederlandse vaardigheden u niet tegenhouden.

Vredespaleis

Het Vredespaleis is de thuisbasis van twee van ’s werelds belangrijkste gerechtshoven: het Internationaal Gerechtshof (ICJ) en het Permanente Hof van Arbitrage (PCA), hoewel het misleidend is, is het eigenlijk geen paleis.

Dit beeldschone gebouw is het wereldwijde huis van vrede, gefinancierd door filantroop Andrew Carnegie.

De eerste steen werd gelegd in 1907, kort voor de Eerste Wereldoorlog, en wereldleiders werden gevraagd om decoraties en bouwmaterialen te schenken voor deze tempel van vrede – ze hebben dat zeker gedaan.

Vandaag de dag herbergt het Vredespaleis een verbluffende collectie artefacten en decoraties uit de hele wereld: marmer uit Italië, hout uit El Salvador, vazen uit China, fonteinen uit Denemarken en Fabergé-eieren van de Russische tsaar Nicolaas II. Zo groot dat het een speciale spoorlijn nodig had om het binnen te brengen.

In de Japanse Zaal waar de leden van het Permanente Hof van Arbitrage vergaderen, hangt een wandtapijt van meer dan 48.000 zijden en gouden tapijten, die over een aantal jaren zijn gemaakt door ambachtslieden uit Japan, en indrukwekkend zijn.

Rondleidingen worden aangeboden, maar moeten van tevoren worden geboekt. De rondleiding omvat het paleis en de omliggende tuinen (inclusief de prachtige tuinen) en de grote zaal van justitie.

Museum Meermanno (Huis Van Het Boek)

Huis Van Het Boek is een droom voor bibliofielen, het is ’s werelds oudste boekenmuseum. Het bevindt zich in het huis van de gepassioneerde boekenverzamelaar Baron Van Westreenen van Tiellandt.

Na de dood van de baron werd het huis eigendom van de staat en in 1852 als museum voor het publiek geopend.

Het museum toont de geschiedenis van westerse boeken van verschillende tijdperken, waaronder middeleeuwse handschriften en fragmenten van de Latijnse Bijbel.

Het museum heeft ook een van ’s werelds meest indrukwekkende collecties miniatuurboeken en is trots op een van de eerste gedrukte exemplaren van Oscar Wilde’s “The Ballad of Reading Gaol”, waarbij toevallig een originele brief van Oscar Wilde met handtekening werd ontdekt, die in tweeën was gescheurd.

In dit indrukwekkende 18e-eeuwse Herenhuis kunt u genieten van deze historische fragmenten en vele andere onschatbare historische stukken. Om uw plaats te garanderen, moet u vooraf online een tijdslot-ticket kopen.

Voor fijnproevers

Haring

Tijdens uw verblijf in Den Haag kunt u enkele van de beroemde culinaire hoogstandjes van Nederland proeven, waaronder haring, traditioneel geserveerd met rauwe uien. De traditionele manier om dit gerecht te eten is door de haring bij de staart vast te pakken en geleidelijk in de mond te laten glijden.

U kunt haring proeven bij veel van de iconische straatkraampjes of stalletjes, die vaak vol staan met patriottische rood-wit-blauwe kleuren en Nederlandse vlaggen.

U kunt het ook in stukken snijden of met brood serveren, maar vraag niet om het met mayonaise te serveren – dit is geen hamburger. En let op de vogels (meeuwen); ze zijn slim, snel en ze willen ook jouw eten.

Top Floor Apartment

Verwen uzelf en ga naar het hoogste restaurant van Nederland, The Penthouse. Deze locatie bevindt zich op de 42e verdieping van de Haagse Toren in de wijk Holland Spoor.

Terwijl u met de lift van het uitzicht geniet, wordt u begroet met de slogan “You are pretty”. Eenmaal aangekomen, kunt u genieten van prachtige uitzichten vanuit elke hoek, en u kunt naar het dek lopen om de wind door uw haar te voelen en een nog beter zicht op de omgeving te krijgen.

U kunt kiezen uit een menu van drie, vier of vijf gangen, allemaal vergezeld van decadente wijnen uit verschillende regio’s. Het menu zelf is beschikbaar in het Engels en het Nederlands en bevat humoristische achtergrondverhalen over elke wijncombinatie.

Friet

Nederlanders staan bekend om hun liefde voor friet (“patat” of “frites”), en u kunt deze magische frieten met een knapperige buitenkant en zachte binnenkant bijna op elke straathoek vinden. U kunt ook uit verschillende toppings kiezen.

De belangrijkste combinaties zijn patat met (friet met mayonaise) of patatje oorlog (friet met mayonaise, satésaus en ui), vertaald als “oorlogsfriet”.

Satésaus is een pittige mix van pinda’s, kecap manis, gember, chilipepers en kurkuma, en is populair in Nederland vanwege de grote Indonesische bevolking. Los van de vreemde naam, probeer deze vreemde harmonie eens uit.

Als u wilt genieten van heerlijke friet, vergeet dan niet langs te gaan bij Frites Atelier, een luxe frietwinkel waar de dingen naar een hoger niveau worden getild.

De aardappelen komen uit de provincie Zeeland en worden geserveerd met heerlijke toppings zoals pulled pork and pickled kalili, stoofvlees van bruin bier, geraspte jonge kaas en zelfgemaakte truffelmayonaise, allemaal bestrooid met zeezout.

Van Kleef Museum, Jenever en Likeur

Een absoluut hoogtepunt van mijn recente reis naar Den Haag was het proeven van jenever in Van Kleef, de laatste distilleerderij en museum in Den Haag.

Met een tentoonstelling van het eerste telefoonboek van Den Haag ging deze ervaring van een culinaire reis naar een geschiedenisles.

Van Kleef produceerde ooit medicijnen, parfums en likeuren, en was een van de belangrijkste bedrijven in de stad.

In het eerste telefoonboek van Den Haag, gepubliceerd in 1893, stond het telefoonnummer van Van Kleef bovenaan, voor het nummer van de koning.

Een van Van Kleefs meest bekende klanten was schilder Vincent van Gogh, die enkele jaren in dezelfde straat (Lange Beestenmarkt) woonde tijdens zijn tijd bij de kunsthandel van zijn oom.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *